Welcome to Our Website
Total Visit( 69 )

Pertukaran dan Pulangan

  1. Apakah polisi pulangan anda?

Ia adalah sangat penting bagi kami bahawa anda benar-benar berpuas hati dengan pembelian anda.Sila hubungi kami jika anda tidak berpuas hati dengan pembelian anda selepas menerimanya.

Polisi Pemulangan hanya terpakai dalam tempoh 14 hari dari tarikh penerimaan produk dan hanya terpakai atas sebab-sebab berikut: rosak, pembuatan kecacatan atau produk yang tidak betul. Sebarang pulangan berdasarkan model produk pertukaran, reka bentuk dan warna tidak akan dilayan.

Kesahihan pulangan (14 hari) bermula dari tarikh produk dihantar mengikut pengesahan yang diterima daripada pasukan logistik atau rakan kurier kami.Sebarang produk yang anda kembali mestilah dalam keadaan yang sama anda menerimanya dan dalam pembungkusan asal.

Sebelum itu, sila maklumkan kepada kami jika bungkusan yang diterima anda rosak/ rosak/ tidak betul dalam tempoh 48 jam dan sertakan dokumentasi penting.Selepas 48 jam, laporan anda akan ditolak secara automatik dan pertukaran produk tidak akan berkesan.

  1. Apa yang perlu saya lakukan jika bungkusan yang diterima adalah kerosakan / rosak / tidak betul?

Kami menghargai jika anda boleh kembali kepada kami dalam tempoh 48 jam selepas menerima kerosakan/ rosak / bungkusan yang tidak betul.Jika laporan dibuat selepas 48 jam, ia akan ditolak secara automatik.Kami akan menyemak laporan anda dan kembali kepada anda ASAP. Sebarang kerosakan/ rosak / bungkusan yang tidak betul yang menghantar kembali kepada kami akan ditukar dengan model, reka bentuk dan produk warna yang sama.

Sila hantar e-mel kepada contact@genfive.com.my atau mesej Whatsapp di +60 12-3456789 | +60 19-2345678 dengan nombor pesanan anda dan dokumentasi berikut:

⚠️ Nyahtauli dan periksa video⚠️: Pada setiap produk kami, sebelum penghantaran keluar, kami telah melekat pelekat peringatan di atasnya.Untuk melindungi hak dan kepentingan setiap pihak yang terlibat berhubung dengan tuntutan produk, sila rakam video apabila anda menyahpasang bungkusan itu.

  • Nyahtandai video dan gambar-gambar yang jelas yang diterima rosak baik dan kotak ia datang dengan
  • Salinan nota konsainan atau nombor penjejakan

(Sila ambil perhatian bahawa laporan tanpa dokumentasi di atas akan ditolak)

  1. Adakah saya akan dicaj pos untuk belas pertukaran produk yang rosak?

Tidak, jika anda telah menerima pengesahan kami pada laporan bungkusan anda yang rosak.Dalam kes itu, kami akan bertanggungjawab untuk pos yang ditanggung untuk pulangan dan redelivery.Kami juga boleh menguruskan rakan logistik kami untuk mengambil daripada anda jika diperlukan.Memberi nasihat dan kami akan membantu dengan sewajarnya.

  1. Bagaimanakah saya boleh mengetahui sama ada anda telah menerima item pulangan saya?

Sebaik sahaja kami menerima item pemulangan anda, kami akan menghantar e-mel atau mesej Whatsapp untuk memaklumkan anda.

  1. Bilakah saya akan menerima item pertukaran saya?

Selepas kami menerima item pulangan anda, kami akan menilai produk yang dikembalikan dan memulakan proses penggantian.Proses penilaian kualiti dan penghantaran ini mungkin mengambil masa sehingga 7-14 hari bekerja.Kami akan menghantar pemberitahuan e-mel atau mesej Whatsapp sebaik sahaja selesai.

  1. Di mana untuk kembali?

Selepas kami mengesahkan permintaan pulangan anda, kami akan menghantar alamat surat-menyurat kami kepada anda.